ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ

«ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ»

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023 λειτούργησε στο Γενικό Λύκειο Αναβύσσου ο εκπαιδευτικός όμιλος με τίτλο « Καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των εφήβων» υπό την εποπτεία της υπεύθυνης καθηγήτριας κ. Γεωργούση Ελένης (Θεολόγος-Φιλόλογος). Στον όμιλο συμμετείχαν 12 μαθητές από την Α΄ τάξη και 10 μαθητές από τη Β΄τάξη του Λυκείου.


Βασικοί στόχοι του ομίλου ήταν οι ακόλουθοι:


Η καλλιέργεια θετικής στάσης και αγάπης για το βιβλίο.
Η ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των μαθητών.
Η καλλιέργεια της δημιουργικής φαντασίας μέσα από τη νοητική αναπαράσταση των αφηγούμενων γεγονότων και καταστάσεων.
Η δημιουργία ευκαιριών για έκφραση απόψεων και ιδεών για τις αξίες της ζωής που προκύπτουν μέσα από την επαφή των μαθητών με τα λογοτεχνικά βιβλία.
Η έκφραση των συναισθημάτων των μαθητών διαμέσου της εικονογράφησης και της δραματοποίησης. Ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης.
Αισθητική καλλιέργεια μαθητών.
Καλλιέργεια γλωσσικής έκφρασης με έμμεσο και βιωματικό τρόπο.
Διεύρυνση γνωστικού πεδίου μαθητών.
Ενίσχυση της κοινωνικοποίησης μέσα από την κατανόηση του πολιτισμού, των κοινωνικών αξιών και των κοινωνικών προβλημάτων.
Ανάπτυξη συνεργατικής ικανότητας. Καλλιέργεια της δυνατότητας του μαθητή να κατανοεί τα προβλήματα και τις δυσκολίες των άλλων και να αναγνωρίζει τη σημασία για συνεργασία και αμοιβαιότητα.


Στο πλαίσιο του ομίλου πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δραστηριότητες:


Οι μαθητές κατάφεραν να προσεγγίσουν τον όρο και τη σημασία της φιλαναγνωσίας μέσα από ομαδοσυνεργασίες και τη χρήση της Σχολικής Βιβλιοθήκης, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολλά λογοτεχνικά βιβλία και να επιλέξουν κάποια από αυτά, ώστε να τα διαβάσουν και να τα παρουσιάσουν με τη χρήση ψηφιακών μέσων. Ακόμα, στα βιβλία αυτά εντόπισαν ενδιαφέρουσες απόψεις, τις οποίες συζήτησαν μεταξύ τους με τον συντονισμό της υπεύθυνης καθηγήτριας του ομίλου, κας Γεωργούση Ελένης. Επίσης, εξασκήθηκαν στη δημιουργική γραφή και έγραψαν διάφορα είδη κειμένων (ποιήματα και πεζά) εκφράζοντας τις απόψεις τους για διάφορα θέματα.

Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε τον σύνδεσμο https://read.bookcreator.com/2gdPsvSalJQMl9Z4ogGaTgy2jOZ2/9l04eH1hQXOwEvVwydjWRQ (αγγλική έκδοση)

https://read.bookcreator.com/2gdPsvSalJQMl9Z4ogGaTgy2jOZ2/2KGfKKgjTaSV-kfrVec7cA (ελληνική έκδοση)


Επίσκεψη μαθητών στη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία» (28-2-2023), όπου ενημερώθηκαν για την ίδρυση, την αποστολή και το έργο της. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές διατύπωσαν τις απόψεις τους για την αναγκαιότητα προσφοράς βοήθειας σε βαριά ασθενείς συνανθρώπους μας. Μάλιστα, συσχέτισαν τον πόνο της αρρώστιας και τον φόβο του θανάτου με σχετικά μυθιστορήματα και κατέγραψαν με ευσύνοπτο και συγκινητικό τρόπο τις σκέψεις τους στο βιβλίο εντυπώσεων της «Γαλιλαίας». Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε τον σύνδεσμο http://lyk-anavyss.att.sch.gr/?p=4990


Επίσκεψη μαθητών στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δραματοποιώντας θαύματα: διαφορετικότητα, αυτενέργεια, αντιρατσισμός» (17-3-2023). Κατά τη διεξαγωγή του προγράμματος, οι μαθητές, έχοντας ως οδηγό την ιστορία του «νεαρού Τζώνυ με την ουρά», συμμετείχαν σε ελεύθερους και ημικαθοδηγούμενους αυτοσχεδιασμούς, συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους και κατάφεραν να δραματοποιήσουν θαυμάσια σενάρια αναπαριστώντας σκηνές της καθημερινής ζωής των εφήβων, όπου συχνά έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα του ρατσισμού και των διακρίσεων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρόσφερε στους μαθητές μια διαφορετική οπτική ανάγνωσης των προσωπικών εμπειριών που καταγράφονται στα λογοτεχνικά βιβλία, καθώς, όπως δήλωσαν πολλοί, τους αρέσει να δραματοποιούν στο μυαλό τους διάφορες ιστορίες που διαβάζουν. Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε τον σύνδεσμο http://lyk-anavyss.att.sch.gr/?p=5009


Διαδικτυακή περιήγηση στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη (20-3-2023). Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Βιβλιοθήκης του σχολείου με τη χρήση της πλατφόρμας Zoom, οι μαθητές γνώρισαν την ιστορία της Ωνάσειου Βιβλιοθήκης και πολλά βιβλία από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα, τα οποία τους παρουσιάστηκαν από την υπεύθυνη κ. Βίκυ Γεροντοπούλου. Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε τον σύνδεσμο http://lyk-anavyss.att.sch.gr/?p=5034


Λογοτεχνικός περίπατος στην Πλάκα με τη συνδρομή του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και οδηγό τον δημοσιογράφο και συγγραφέα, κ. Κωνσταντίνο Στοφόρο (12-5-2023). Κατά τη διάρκεια του περιπάτου οι μαθητές επισκέφτηκαν τα σπίτια σπουδαίων Ελλήνων Λογοτεχνών, όπως του Γεωργίου Σεφέρη, του Κωστή Παλάμά και του Γεώργιου Δροσίνη. Επιπλέον, είδαν τις τοποθεσίες, από τις οποίες εμπνεύστηκαν πολλοί Λογοτέχνες και έγραψαν τα έργα τους, ενώ μεταξύ άλλων είχαν την ευκαιρία να ακούσουν σχετικά αποσπάσματα που διάβασε ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Στοφόρος. Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε τον σύνδεσμο http://lyk-anavyss.att.sch.gr/?p=5052