ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ “ΓΑΛΙΛΑΙΑ”

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση πραγματοποίησαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου, οι οποίοι επισκέφτηκαν τη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας “Γαλιλαία” την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023.  Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών και του πολιτιστικού προγράμματος για τη Φιλαναγνωσία με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγο-Φιλόλογο).

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ίδρυση, την αποστολή και το έργο της Γαλιλαίας από τον κ. Τσοτάκο Σπύρο (Κοινωνικό Λειτουργό-Ψυχολόγο).

Η “Γαλιλαία” ιδρύθηκε το 2010  υπό την σκέπη της  Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής υλοποιώντας το όραμα του Μητροπολίτη της, κ. Νικολάου σύμφωνα με τον οποίο «Σκοπός μας είναι να ανακουφίσουμε τον πόνο, να αγκαλιάσουμε τη δυσκολία, να μοιραστούμε το βάρος με τον ασθενή και την οικογένειά του και να συμπαρασταθούμε με κάθε δυνατό μέσο».

Για τον σκοπό αυτό η “Γαλιλαία” προσφέρει Ανακουφιστική Φροντίδα σε ασθενείς με καρκίνο και νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS):

  • Στο σπίτι των ασθενών που διαμένουν στην περιοχή των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής
  • Στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης
  • Στον Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας (Hospice) για ασθενείς που διαμένουν στο λεκανοπέδιο Αττικής

Η Μονάδα στελεχώνεται από εξειδικευμένη Διεπιστημονική Ομάδα λειτουργών υγείας και πλήθος εκπαιδευμένων εθελοντών και παρέχει τις υπηρεσίες της δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα της Μονάδας (www.galilee.gr ).

Οι μαθητές κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης διατύπωσαν τα ερωτήματά τους και εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με τη σημασία υποστήριξης ανθρώπων που βιώνουν τον πόνο της αρρώστιας και τον φόβο του θανάτου. Θεώρησαν μάλιστα αξιόλογη τη βοήθεια που παρέχεται από τη Μονάδα τόσο στους ασθενείς όσο και στην οικογένειά τους με στόχο τη στήριξη, τη φροντίδα, την ανακούφιση και την ελπίδα.

Ακολουθούν κάποιες απόψεις των μαθητών, όπως τις κατέγραψαν στο βιβλίο εντυπώσεων της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία».

«Το έργο της ανακουφιστικής μονάδας είναι άκρως σημαντικό και απαραίτητο, όχι μόνο για τους νοσούντες, αλλά γενικότερα για την ανθρωπότητα. Αποτελεί πηγή ελπίδας για την κοινωνία, διότι κατανοούμε όλοι ότι πάντα υπάρχουν διέξοδοι και πάντα μπορούμε να επιλύουμε καταστάσεις που φαινομενικά είναι συνταρακτικές και τρομακτικές. Μαζί οι άνθρωποι αντέχουν τα πάντα! Ευχαριστούμε!»

«Ευχαριστούμε πολύ για το έργο σας που βοηθάει, όχι μόνο στην ανακούφιση των ασθενών και των κοντινών τους ανθρώπων αλλά και στην κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση όλων των ανθρώπων να βοηθούν έμπρακτα άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη».

«Πολλά μπράβο στο σημαντικότατο έργο που προσφέρει η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη να έχουν τέτοιους ανθρώπους κοντά τους σε τέτοιου είδους δύσκολες καταστάσεις της ζωής τους. Καλή δύναμη στους νοσούντες και ευχόμαστε τα καλύτερα σε όλους όσους συμβάλλουν στο έργο και στους ασθενείς. Ευχαριστούμε για την όμορφη ενημέρωση. Καλή συνέχεια!

                                                      Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος)