ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΣΤΟ ΣΟΥΝΙΟ

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στους βυζαντινούς ναούς των Καλυβίων και στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Τα μνημεία αφηγούνται την ιστορία τους» και του ευρωπαϊκού Ε twinning «Students adopt and present the monuments of their region», τα οποία διενεργούνται στο σχολείο κατά το τρέχον σχολικό έτος. Τη δράση αυτή οργάνωσε η υπεύθυνη καθηγήτρια των προγραμμάτων, κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος), και έλαβαν μέρος και οι καθηγητές κ. Κατωπόδης Γεράσιμος (Φιλόλογος) και κ. Λιοδάκη Ιωάννα (Φιλόλογος).
Αρχικά, οι μαθητές επισκέφτηκαν τον ναό των Ταξιαρχών στα Καλύβια, ο οποίος έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το 1923. Πρόκειται για έναν ναό που χτίστηκε τον 5ο-6ο αιώνα ως τρίκλιτη βασιλική και στη σημερινή του μορφή είναι μια μονόχωρη ξυλόστεγη μεταβυζαντινή βασιλική με δίκλινη κεραμοσκεπή στέγη, ύστερα από διάφορες ανακατασκευές που πραγματοποιήθηκαν. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από το κτιστό τέμπλο με τα εντοιχισμένα παλαιοχριστιανικά γλυπτά, το δίδυμο προσκυνητάρι και την απεικόνιση σε υπερφυσικό μέγεθος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Μάλιστα, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την κατάνυξη που προκαλεί αυτός ο ιερός χώρος με τη βοήθεια βυζαντινών ύμνων που άκουσαν κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους στο εσωτερικό του ναού. Επίσης, αξιοπρόσεκτα είναι τα κελιά που ανεγέρθηκαν στον περίβολο του ναού κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθώς είχε λειτουργήσει ως Μονή, την οποία είχε επισκεφτεί ο Λόρδος Βύρων το 1920 κατά τη διαδρομή του προς το Σούνιο.
Στη συνέχεια, οι μαθητές επισκέφτηκαν τον ναό της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας, ο οποίος κτίστηκε περίπου τον 11ο-12ο αιώνα και είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. Εντύπωση προκάλεσε ο κομψός τρούλος, ο οποίος είναι οκταγωνικός εξωτερικά και κυλινδρικός εσωτερικά με οκτώ μονόλοβα επιμήκη παράθυρα σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά των τρούλων των Αθηναϊκών ναών του 11ου-12ου αιώνα.
Επόμενος σταθμός ήταν ο ναός του Αγίου Πέτρου, ένα αληθινό κόσμημα της περιοχής. Τοποθετείται χρονικά στα τέλη του 12ου αιώνα και διακρίνεται όχι μόνο για την αρχιτεκτονική του αλλά και τις τοιχογραφίες του. Αξιοσημείωτη είναι η μοναδική προσωπογραφία του επισκόπου Αθηνών Μιχαήλ Χωνιάτη (1182-1204) που υπάρχει στο Ιερό και τον απεικονίζει με φωτοστέφανο.
Η περιήγηση συνεχίστηκε με την επίσκεψη στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο οποίος ανοικοδομήθηκε πάνω στα θεμέλια αρχαιότερου ναού περίπου το 444-440 π.Χ. Πρόκειται για έναν δωρικό ναό κατασκευασμένο από τοπικό μάρμαρο της Αγριλέζας με έξι κίονες στις στενές πλευρές και δεκατρείς στις μακριές. Σήμερα όμως σώζονται μόνο 15 κίονες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο ναός του Ποσειδώνα αποτελεί την κορυφή ισοσκελούς τριγώνου που δημιουργείται με τον ναό της Αφαίας στην Αίγινα (μήκος πλευράς 44,82 χ.λ.μ.) και τον ναό του Ηφαίστου στο Θησείο (μήκος πλευράς 44,96 χ.λ.μ.).
Οι μαθητές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στα παραπάνω μνημεία συμμετείχαν στην ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Γεωργούση και κατέγραψαν βασικές πληροφορίες στα φύλλα εργασίας τους, τις οποίες παρουσίασαν ανταλλάσσοντας απόψεις για την κατάσταση των μνημείων και την αναγκαιότητα προστασίας και προβολής τους στην ευρύτερη κοινότητα. Μάλιστα, ενθουσιάστηκαν από την ευκαιρία που τους δόθηκε να γνωρίσουν αξιόλογα μνημεία της περιοχής τους, τα οποία αγνοούσαν και να αντιληφθούν τη συνεισφορά του τόπου τους στη διαμόρφωση του ελληνικού πολιτισμού.


Επιμέλεια άρθρου: Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος- Φιλόλογος)

Οι μαθητές μελετούν τον ναό των Ταξιαρχών στα Καλύβια
Η πρόσοψη του ναού των Ταξιαρχών
Εντοιχισμένα μέλη παλαιοχριστιανικής βασιλικής στον ναό των Ταξιαρχών
Στον Άγιο Πέτρο Καλυβίων
Παναγία Μεσοσπορίτισσα
Οι μαθητές στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο