ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΗ ΒΡΑΥΡΩΝΑ

Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βραυρώνα στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Τα μνημεία αφηγούνται την ιστορία τους» και του ευρωπαϊκού Ε twinning «Students adopt and present the monuments of their region», τα οποία διενεργούνται στο σχολείο κατά το τρέχον σχολικό έτος. Τη δράση αυτή οργάνωσε η υπεύθυνη καθηγήτρια των προγραμμάτων, κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος), και έλαβαν μέρος και οι καθηγητές κ. Κατωπόδης Γεράσιμος (Φιλόλογος) και κ. Αβραμίδη Ειρήνη (Φιλόλογος).
Οι μαθητές που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική επίσκεψη είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το αρχαιολογικό μουσείο της Βραυρώνας και τα αρχαία μνημεία της περιοχής. Συγκεκριμένα, οι μαθητές επισκέφτηκαν αρχικά το μουσείο, όπου χωρισμένοι σε ομάδες αναζήτησαν και περιέγραψαν διάφορα εκθέματα τόσο από το ναό της θεάς Άρτεμης όσο και από το γεωμετρικό νεκροταφείο της Αναβύσσου. Εντύπωση τους προκάλεσαν οι μικρές «άρκτοι», δηλαδή τα κοριτσάκια που παρέμεναν στο ιερό της θεάς προκειμένου να προετοιμαστούν για τον έγγαμο βίο και τη μητρότητα. Στο μουσείο φιλοξενούνται πολλά αγάλματα αυτών των κοριτσιών καταλαμβάνοντας μια ολόκληρη αίθουσα, όπου υποδέχονται τον επισκέπτη με το μοναδικό τους παιδικό χαμόγελο.
Στη συνέχεια, οι μαθητές επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας, όπου λατρευόταν η θεά Άρτεμη ως θεά της φύσης και προστάτιδα του γάμου, των γυναικών, της οικογενειακής ζωής, της γέννησης και της ανατροφής των παιδιών. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα μνημεία από την καθηγήτρια κ. Γεωργούση Ελένη και έλαβαν πληροφορίες για τον ναό της θεάς, ο οποίος είχε κατασκευαστεί τον 5ο αιώνα π.Χ. και τον μυθικό τάφο της Ιφιγένειας, η οποία παρέμεινε στο Ιερό της Βραυρώνας ως κλειδούχος ιέρεια της Αρτέμιδος ως το τέλος της ζωής της. Ακόμα, παρατήρησαν και γνώρισαν από κοντά τη Στοά της Βραυρώνας, όπου τελούνταν οι λατρευτικές πράξεις προς τιμή της θεάς. Εκεί εντόπισαν τα σημεία όπου διέμεναν οι άρκτοι και υπηρετούσαν τη θεά, καθώς και τα βάθρα όπου είχαν τοποθετηθεί τα διάφορα αναθήματα, τα οποία είχαν ήδη μελετήσει στο μουσείο.
Επίσης, συνάντησαν την αρχαία πηγή κάτω από τη βορειοδυτική γωνία του ναού της Αρτέμιδος, όπου τρέχει ακόμα νερό και όπου βρέθηκαν πολλά αφιερώματα προς τη θεά, όπως αγγεία, ειδώλια, κάτοπτρα, σφραγιδόλιθοι με παραστάσεις ζώων και άλλα αντικείμενα μικροτεχνίας. Τέλος, γνώρισαν τον μικρό ναό του Αγίου Γεωργίου που ιδρύθηκε μετά το 1450 τονίζοντας τη διαχρονική ιερότητα και τη λατρευτική ιδιότητα του χώρου.
Η επίσκεψη αυτή εντυπωσίασε τους μαθητές, οι οποίοι δήλωσαν ευχαριστημένοι καθώς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν με βιωματικές δραστηριότητες μνημεία της περιοχής τους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αρχαία ελληνική ιστορία και την ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού.


Επιμέλεια άρθρου: Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος- Φιλόλογος)

Μαθητές μελετούν εκθέματα του μουσείου της Βραυρώνας
Άρκτοι
Η αρχαία Στοά στον ιερό χώρο της θεάς Άρτεμης
Οι μαθητές στη Στοά του ιερού της Αρτέμιδος
Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου
Τεφροδόχος αμφορέας από το γεωμετρικό νεκροταφείο Αναβύσσου (8ος αιώ. π.Χ.)
Διάφορα ευρήματα από το γεωμετρικό νεκροταφείο Αναβύσσου (8ος αιώ. π.Χ.)