ΤΟ ΓΕΛ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EUROSCOLA

Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ρόλος της, η οργάνωσή της και η θέση της στον κόσμο αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες και για το μέλλον των νέων Ευρωπαίων. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των νέων κατά τη λήψη των αποφάσεων, κατά την επιλογή και τον καταμερισμό των ευθυνών, προκειμένου να  καταστούν ενεργή συνιστώσα της δημοκρατικής ζωής της ηπείρου μας.

Οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν τι είναι και τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχοντας μπροστά τους τα διλήμματα για τις επιλογές που πρέπει να κάνουν στη ζωή τους, επιθυμώντας να δώσουν έναν προσανατολισμό στις υποχρεώσεις τους, πρέπει να μπορούν να εμπλακούν στον  ευρωπαϊκό διάλογο και να αποκτήσουν την ξεχωριστή εμπειρία της ευρωπαϊκής πολυμορφίας και αλληλεγγύης.

Για να ανταποκριθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ανάγκη αυτή δημιούργησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Euroscola. Με το πρόγραμμα αυτό προσφέρεται η δυνατότητα σε νέους ευρωπαίους να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις εμπειρίες τους, πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να γνωριστούν. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος, στο Στρασβούργο, και παίρνουν τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων.  Οργανώνονται πολλές φορές τον χρόνο με τη συμμετοχή μαθητών Λυκείου από τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης. Ορισμένες φορές και με μαθητές που προέρχονται από υποψήφια για ένταξη κράτη.

Σε κάθε Euroscola, προετοιμασμένοι στα σχολεία τους, συγκεντρώνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο,  500 περίπου έφηβοι.

Εφέτος, λόγω της πανδημίας το Euroscola  έγινε διαδικτυακά.  Στις 12 Φεβρουαρίου 2021, 18 μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Οι μαθητές «προπονήθηκαν» από την καθηγήτρια Χαρίκλεια Πάλλη, Κοινωνιολόγο, η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και έχει λάβει μέρος σε συνεδριάσεις του προγράμματος στο Στρασβούργο. Η τηλεδιάσκεψη έγινε στα Αγγλικά.

Αυτή τη φορά το Euroscola επικεντρώθηκε στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τους μαθητές από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Maria Sassoli, ενώ στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να μάθουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να απευθύνουν ερωτήσεις στους καλεσμένους, στην κυρία Roberta Metsola (Πρώτη Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και τον κύριο Antonio Caiola από τη νομική υπηρεσία καθώς και να ψηφίσουν τις διάφορες προτάσεις που ετέθησαν μέσω της πλατφόρμας Sli. do.           

Οι μαθητές του ΓΕΛ Αναβύσσου και η καθηγήτριά τους κ. Πάλλη, έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό, βρήκαν το Συνέδριο συναρπαστικό, για τις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησαν.

Ευχόμαστε του χρόνου να το παρακολουθήσουν δια ζώσης!