ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019, οι μαθητές του τμήματος Α1 του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη σε παλαιά εξωκλήσια του Δήμου Σαρωνικού στο πλαίσιο του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Γεωργούση Ελένη, Θεολόγο- Φιλόλογο.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές με τη συνοδεία της υπεύθυνης καθηγήτριας και του υποδιευθυντή του σχολείου, κ. Κατωπόδη Γεράσιμου, επισκέφτηκαν αρχικά τον Άγιο Παντελεήμονα Αναβύσσου, όπου παρατήρησαν τα κύρια χαρακτηριστικά του ναού και σημείωσαν τις παρατηρήσεις τους στα αντίστοιχα φύλλα εργασίας.

   Στη συνέχεια, μετακινήθηκαν στα Καλύβια, όπου ξεναγήθηκαν στους Ταξιάρχες, τον Άγιο Πέτρο και την Παναγία τη Μεσοσπορίτισσα, από την κ. Πέτρου Δήμητρα, αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.

Οι μαθητές κατά τη διάρκεια του Α΄τετραμήνου είχαν μελετήσει από βιβλιογραφικές και διαδικτυακές πηγές τα παλαιά εξωκλήσια του Δήμου Σαρωνικού και είχαν καταγράψει τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σε σχετικές εργασίες. Με την επίσκεψη στα παραπάνω εξωκλήσια είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν με διερευνητικό και βιωματικό τρόπο χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής και γλυπτικής τους προκειμένου να αντλήσουν στοιχεία για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους. Μάλιστα, δήλωσαν ενθουσιασμένοι που ήλθαν σε επαφή με τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου τους και έμαθαν σημαντικές πληροφορίες για αξιόλογα μνημεία της περιοχής τους.

   Σημειώνεται ότι τα παραπάνω εξωκλήσια είναι ανοικτά για όποιον επιθυμεί να τα επισκεφτεί κάθε Τρίτη 10:00-13:00 (10:00-11:00 Ταξιάρχες, 11:00-12:00 Άγιος Πέτρος και 12:00-13:00 Παναγία Μεσοσπορίτισσα). Περισσότερες πληροφορίες για αυτά καθώς και για άλλα εξωκλήσια του Δήμου Σαρωνικού θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του σχολείου μας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των μαθητών.

Επιμέλεια άρθρου: Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Μελέτη στοιχείων αρχιτεκτονικής του ναού του Αγίου Παντελεήμονος Αναβύσσου
Άγιος Παντελεήμων Αναβύσσου
Περιήγηση στο ναό Ταξιαρχών Καλυβίων

Η είσοδος στον περίβολο του ναού που στο παρελθόν λειτουργούσε ως μοναστήρι
Άποψη του ναού των Ταξιαρχών
Οι μαθητές στο εσωτερικό του ναού των Ταξιαρχών
Οι μαθητές καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους από τη μελέτη του ναού των Ταξιαρχών
Άγιος Πέτρος Καλυβίων (τέλη 12ου αιώνα μ.Χ.)
Οι μαθητές μελετούν την αρχιτεκτονική του ναού του Αγίου Πέτρου Καλυβίων
Οι μαθητές στο εσωτερικό του ναού του Αγίου Πέτρου
Παναγία Μεσοσπορίτισσα (11ος αιώνας μ.Χ.)